Gemeente Hellendoorn
De gemeente Hellendoorn ligt midden in Overijssel op de grens van Twente met Salland. Onze gemeente heeft ongeveer 36.000 inwoners en bestaat uit de kernen Nijverdal, Hellendoorn, Haarle, Daarle, Daarlerveen en de buurtschappen Eelen en Rhaan, Hankate, Marle, Twilhaar, Hexel, Overwater, Piksen en Schuilenburg. Waardevolle natuurgebieden zoals het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, het Reggedal met de rivier de Regge, de veengebieden met schaapskooi en heide, en het kleinschalige, charmante agrarische landschap met z’n karakteristieke boerderijen zijn beeldbepalend. Onze gemeente staat bekend als toeristische en recreatieve gemeente. Hellendoorn actief ontdekken met een bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn, een kanotocht over de Regge of een survival tocht door het bos: het is hier allemaal mogelijk. Bezig zijn is de beste manier om heel Hellendoorn te leren kennen!
Voorop in deze gemeente staat de gemeenschapszin. Hellendoorn heeft een grote sociale onderlinge betrokkenheid. Vrijwilligerswerk staat op een hoog niveau en er is een rijk verenigingsleven. Ook wij als gemeente stimuleren dit. De gemeente stelt zich ten doel dat het fraai wonen en goed werken is in Hellendoorn in een mooie omgeving met veel recreatiemogelijkheden.
De kernen in de gemeente Hellendoorn
De dorpen Nijverdal en Hellendoorn liggen aan de voet van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, Nijverdal is de grootste kern. Het dorp ontstaat in 1836 met de komst van de textielindustrie. De naam is een samentrekking van ‘Nijverheid in het Reggedal’. Het was een Engelsman, Thomas Ainsworth, die de aanleiding gaf voor het ontstaan. Met tomeloze energie bouwde hij de eerste machinaal gedreven katoenweverij van Nederland aan de Regge. Wat een bedrijvigheid ontstond er op die voorheen eenzame plek. De bevolking groeide van ongeveer 100 in 1836, circa 7000 in 1936 tot bijna 25.000 vandaag de dag. Nog altijd is Koninklijke Ten Cate markant aanwezig. Het hedendaagse winkelcentrum is volop in ontwikkeling. De eerste schriftelijke melding over Hellendoorn dateert van 1078. Het dorp Hellendoorn werd toen nog ‘Hellender’ genoemd. Het verleden is nog tastbaar in het dorp Hellendoorn. Een wandeling door de schilderachtige straatjes is een wandeling door de tijd. Musea zijn gehuisvest in karakteristieke, historische gebouwen.
< Vorige | Volgende > |
---|